Ole Jacob Sunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Jacob Sunde
Foto: Tore Sætre
Født23. jan. 1954Rediger på Wikidata (70 år)
NasjonalitetNorge

Ole Jacob Sunde (født 23. januar 1954) er en norsk gründer, forretningsmann, investor og medieleder. Han er grunnlegger, hovedaksjonær og styremedlem av Formue AS. Fra 2002 til 2022 var han styreleder i Schibsted ASA.[1], Norges største mediekonsern. I dag er han styreleder i Stiftelsen Tinius, som er største eier av Schibsted og the The Scott Trust som eier de britiske avisene The Guardian og The Observer. I tillegg innehar han flere andre styreverv, bl.a. Board of Visitors at Columbia University, School of Journalism og Prinsesse Märtha Louises fond.[2]. Han er investor og støttespiller i flere start-ups innen utdanning, klima, menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Tidlig liv og familie[rediger | rediger kilde]

Sunde er født i Oslo, og utdannet i Frankrike (Université de Besançon) og Sveits (Université de Fribourg) og har en MM med utmerkelse fra Kellogg School of Management, Northwestern University USA.

Sunde er gift og har fire barn.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Sunde startet sin karriere i Procter & Gamble (Venezuela) og som konsulent i McKinsey & Co (Danmark) før han i 1983 grunnla Industrifinans Forvaltning AS, en ledende aktør i det norske finansmarkedet innen kapitalforvaltning, direkte investeringer og finansiell rådgivning. Selskapet ble børsnotert i 1999. I 2000 grunnla Sunde Formue, tidligere Formuesforvaltning AS, som yter uavhengig rådgivning til formuende privatpersoner og familier i Norge, Sverige og Danmark.

I år 2000 gikk Sunde inn i styret til Schibsted ASA som medlem, og fra 2002 til 2022 var han styreleder for konsernet. Konsernet eier flere nordiske markedsplasser (som finn.no og blocket), og mediehus (blant annet Verdens GangAftenpostenAftonbladet og Svenska Dagbladet). Sunde har ledet Schibsted fra et papiraviskonsern til et digitalt medieselskap, gjennom dotcom-krise, finanskrise og pandemi, og vært opptatt av å investere i kunnskap og teknologi. I 2018 ble konsernets internasjonale rubrikksider skilt ut i eget selskap og børsnotert året etter under navnet Adevinta.

Stiftelsen Tinius[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Tinius, som er hovedeieren til Schibsted, ble etablert i 1996 av Tinius Nagell-Erichsen. Stiftelsen arbeider for en langsiktig bærekraftig utvikling av Schibsted, og for å sikre kvalitet og troverdighet i alle Schibsteds publikasjoner. Stiftelsen kontrollerer 26,1 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Schibsted, og har negativ kontroll. Sunde har sittet i styret siden etableringen og overtok som styreleder i 2007 da Nagell Eriksen gikk bort.

Scott Trust[rediger | rediger kilde]

Den britiske stiftelsen The Scott Trust eier Guardian Media Group, og dermed mediehusene The Guardian og The Observer. Stiftelsen skal sørge for langsiktig finansiell og redaksjonell uavhengighet for avisene. The Guardian har i dag ca 150 mill unike månedlig bruker og et globalt nedslagsfelt. Ole Jacob Sunde har sittet i styret siden 2015 og ble valgt til er styreleder i 2021.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten.no:Den ukjente makteliten
  2. ^ Verdens Gang 9. september 2008 Fakta. Ole Jacob Sunde (54). Side 5
  3. ^ «The Guardian». Besøkt 24. august 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]